Inge Land

Kun je vaker een opstelling doen?

Ja, er kunnen verschillende redenen zijn, waarom het zinvol kan zijn om een volgende opstelling te doen, al is het raadzaam een opstelling minstens een aantal maanden te laten doorwerken. In het begin zijn we vaak vol van alle indrukken. Wat beklijft is, wat we er zelf onbewust en bewust mee doen. Wat gezaaid is, en zo kun je het opstellingenbeeld zien, heeft tijd nodig om te ontkiemen. Aanvankelijk zoeken we naar de enige juiste opstelling over die ene essentiële vraag.

Maar een eerdere opstelling kan ook een onderliggende vraag bloot leggen, er kunnen verschillende ‘dringende vragen’ zijn en het kan zijn dat de vorige keer niet het goede moment is geweest, ik (of de opsteller) de ervaring niet heeft gehad en het niet heeft kunnen vinden. Het werk is (gelukkig) nog zo in ontwikkeling! Gaande die ontwikkeling blijkt pas hoe de opstelling gestuurd wordt door de focus, de vraag, die als een laserstraal licht laat schijnen op een bepaalde laag van het systeem. Daarmee komt iets aan het licht wat met die vraag te maken heeft, wat niet altijd wil zeggen dat je het begrijpt of kunt plaatsen. Er blijft vanzelfsprekend ook iets in het donker.
Dit houdt in dat je bij een volgende vraag ook een andere laag te zien krijgt en dit keer het huidige systeem opstelt of juist het herkomstsysteem; of meer de lijn van je vader onderzoekt of juist die van je moeder. In het begin heb ik nog wel eens al die aspecten in één opstelling willen bewerken, maar de ervaring leert dat door te beperken er meer kracht blijft in de opstelling.

< < < terug naar de vragenlijst